Ammatillinen tukihenkilötoiminta
Ammatillinen tukihenkilötoiminta kohdistuu pääsääntöisesti lapseen tai nuoreen, mutta edellyttää yhteistyötä sekä yhteydenpitoa lähiverkoston kanssa. Lasta tai nuorta tavataan joko kotona, SydänmaanKodissa, harrastetiloissa tai muussa mahdollisessa lähiympäristössä. Ammatillinen tukihenkilötoiminta on joustavaa niin ajallisesti kuin paikallisesti. Työskentely on moniammatillista asiakassuunnitelman mukaisesti tapahtuvaa toimintaa. Asiakkuuden taustalla voivat olla moninaiset lapsen tai nuoren oirehdintaan liittyvät asiat, kuten perheristiriidat, koulunkäyntivaikeudet, psyykkiset ja neuropsykiatriset pulmat sekä tai sopeutumishaasteet.
Ammatillisella tukihenkilötoiminnalla pyritään tukemaan lasta tai nuorta kasvuvaiheessa ja edistämään myönteistä sekä iänmukaista kehitystä. Työmenetelminä voimme tarvittaessa käyttää verkostokarttaa, sukupuuta, menneisyysmatkailua tai muita soveltuvia työtapoja; henkilökunnallamme on laaja osaaminen erilaisista työmenetelmistä. Pääpaino on kutenkin erilaisilla toiminnallisilla tapaamisilla; liikunta, kulttuuri, pelit, musiikki. Arjen rytmitys ja koulunkäynnin tukeminen ovat erittäin tärkeitä painopisteitä toiminnassamme.
Ammatillinen tukihenkilötoiminta sisältää:
- Ammatillinen tukihenkilötoiminta perustuu henkilökohtaiseen asiakassuunnitelmaan.
- Työskentely lapsen tai nuoren kanssa aloitetaan mahdollisimman pian aloituspalaverista.
- Ammatilliselle tukihenkilötoiminnalle laaditaan työskentelysuunnitelma yhdessä lapsen tai nuoren, perheen ja sosiaalityöntekijän kanssa, suunnitelman laatii SydänmaanKoti. Asiakassuunnitelma sisältää; konkreettiset ja selkeät tavoitteet, työskentelyn arvioitu kesto, työntekijän viikoittainen työpanos ja arviointipalaverin ajankohta.
- Ammatilliseen tukihenkilötoimintaa kuuluvat tapaamiset viikoittain.
- Palvelu toteutetaan pääsääntöisesti arkipäivisin, sovitusti myös iltaisin tai viikonloppuisin.
- Kirjallinen raportointi toteutetaan huolellisesti ja systemaattisesti; siihen käytettävä aika suhteutetaan annettuun palvelumäärään. Raportointi sisältää arvioivaa kuvausta tavoitteisin nähden.
- Työtä tehdään suunnitelmallisesti.
- Toiminta sisältää ohjausta, neuvontaa, tukemista, yhdessä tekemistä sekä kasvun ja kehityksen tukemista monipuolisia menetelmiä käyttäen.
- Olemme velvollisia tarvittaessa tekemään lain mukaisesti lastensuojeluilmoituksen.
- Sitoudumme noudattamaan asioista vastaavan sosiaalityöntekijän asiakkaan kanssa yhdessä laatimaa asiakassuunnitelmaa.
Palveluun sisältyvä raportointi, yhteenvedot ja lausunnot sekä asiakaskohtaiset palaverit sisältyvät palvelun hintaan. Myös viranomaistahon erikseen pyytämät lausunnot esimerkiksi oikeuskäsittelyyn, muistutukseen tai kanteluun liittyen sisältyvät palvelun hintaan. Raportointi on kirjallista, sähköiseen muotoon laadittua ja se on käynti- ja asiakaskohtaista. Perheen tilanteesta raportoidaan aloituspalaverissa sovituin väliajoin kirjallisesti lapsen asioista vastaavalle sosiaalityöntekijälle. Pyydettäessä osallistumme lapsen palavereihin.
Annetusta palvelusta tehdään lapsikohtainen arvioiva yhteenveto, joka sisältää:
- Kuvaus lapsesta tai nuoresta ja hänen suhteestaan perheen aikuisiin ja mahdollisiin sisaruksiin työskentelyn alkaessa sekä työskentelyn aikana tapahtuneista muutoksista.
- Kuvaus ammatillisen tukihenkilötoiminnan kestosta ja sisällöstä.
- Kuvaus yhteistyöstä; ketä perheenjäseniä tai muuta verkostoa on palvelun aikana tavattu.
- Kuvaus asetetuista tavoitteista ja niiden toteutumisesta.
- Kuvaus käytetyistä menetelmistä.
- Kuvaus huolenaiheista tai työskentelyn esteistä.